Te ma kinek fizettél?
Kövesd a korrupció piaci árának alakulását!

Súgó

Mire való a fizettem.hu weboldal?
Hogyan működik a weboldal?
Mi számít mindennapi korrupciónak?
Hogyan írhatom meg a saját történetemet, bejelentésemet?
A bejelentésem névtelen marad? Tároltok bármilyen személyes adatot?
Miért nem jelent meg az oldalon a bejelentésem?
Miért jelennek meg csillagok a bejelentésekben a nevek helyén? Miért változott meg a bejelentésem szövege?
Miért nem jelent meg a hozzászólásom?
Miért vesződjek ezzel?
Észrevételem van, mit tegyek?
Ki üzemelteti a fizettem.hu weboldalt?
Hogyan értesülhetek a Fizettem weboldallal kapcsolatos hírekről?
Hogyan támogathatod a projektet?
Ha pénzzel támogatnál bennünket
Ha önkéntes munkával támogatnál bennünket

Mire való a fizettem.hu weboldal?
A fizettem.hu egy olyan kezdeményezés, melynek célja, hogy az állampolgárok kollektív energiáját hasznosítsa a hálapénz és a korrupció elleni küzdelemben. Ez a weboldal arra ad lehetőséget, hogy információt gyűjtsünk a hazánkban történő korrupciós esetek természetéről, számáról, típusairól, helyszíneiről, sémáiról, összegeiről.

Kezdd azzal, hogy böngészel az oldalon, megnézed, mi történik körülötted. A bejelentések között szűrhetsz pl. helyszín vagy a korrumpált tevékenység jellege szerint.

Az oldalon megoszthatod a saját történetedet arról, hol, mikor, ki és mennyi kenőpénzt fizettetett veled, esetleg te önszántadból miért érezted úgy, adnod kell. Azt is megírhatod, ha visszautasították, vagy te utasítottad vissza a felajánlott összeget. Meglehet, hogy bejelentésed első ízben fog betekintést adni, milyen korrupciós esetek történnek nap mint nap a városodban. Mi pedig fel fogjuk ezeket használni annak érdekében, hogy a kormányzati szervek működésén és az ügyintézési folyamatokon javítsunk, hogy szigorúbb szabályozást és számonkérési rendszert érjünk el, és ezáltal csökkentsük a hivatalos ügyintézések során jelenlévő korrupció mértékét.

Hogyan működik a weboldal?
A honlapon keresztül megírhatod, ha mostanában, vagy régebben, bármilyen helyzetben kenőpénzt, csúszópénzt vagy hálapénzt kellett fizetned.
Általánosságban kenőpénznek nevezzük, de minden olyan esetet ide sorolunk, amikor az emberek jogosulatlan előny érdekében vagy a nekik járó szolgáltatáshoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében arra nem jogosult személynek ingyenes juttatást, többnyire pénzt adnak. Megírhatod azt is, ha nem voltál hajlandó kenőpénzt fizetni, vagy nem kellett fizetned, mert akinek fizetni akartál, az ezt nem fogadta el, vagy bár arra számítottál, hogy pénzt fognak kérni tőled, ez nem történt meg. Nagyon fontos, hogy ne add meg se a saját nevedet, se a korrupcióban részt vevő más személy nevét vagy más személyes adatát! Bejelentésedet előzetes moderáció után megjelenítjük itt a weboldalon, hogy bárki más is elolvashassa.

Mi számít mindennapi korrupciónak?
Íme egy hivatalos definíció: "A korrupció (a latin corruptĭo, romlás, rontás szóból) vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat."
Amikor mindennapi korrupcióról beszélünk, olyan esetekre gondolunk, amelyek során szerényebb összegek cserélnek gazdát olyan mindennapi szituációkban, amikor az emberek iskolákban, hivatalokban, kórházakban intézik mindennapi ügyeiket (pl., hogy hamarabbi időponot kapjanak egy kórházi vizsgálatra, vagy elsőre átmenjenek az autóvezetői vizsgán). Azokat az eseteket is ide soroljuk, amikor a pénzt elfogadó nem ad számlát az összegről, így tesz szert némi mellékes jövedelemre és okoz kárt cégének (pl. a buszsofőr jegy nélkül felenged némi pénzért a buszra, vagy a kerékbilincset eltávolító szakember a hivatalos tarifa felét kéri zsebbe, számla nélkül).

Amennyiben nagyobb szabású korrupciós esetet szeretnél nyilvánosságra hozni, használd az Átlátszó MagyarLeaks szolgáltatását, vagy ha segítséget szeretnél egy korrupciós üggyel kapcsolatban, írj nekünk a Kapcsolat oldalon kereszül vagy a fizettem@atlatszo.hu címre vagy keresheted a Transparency International jogsegélyszolgálatát a www.merjtenni.hu oldalon keresztül.

Hogyan hozhatok létre új bejelentést?

 1. Válaszd ki a megfelelő menüpontot annak alapján, hogy fizettél-e kenőpénzt/csúszópénzt (fizettem), nem fizettél (nem fizettem), vagy bár te azt gondoltad, fizetned kellene, de nem fogadták azt el tőled.
 2. Add meg az eset dátumát (ha régebben történt, akkor is próbáld felidézni, hogy melyik nap történhetett).
 3. A legördülő menüből válaszd ki, melyik szektorban történt az eset.
 4. A szekor kiválasztása után megjelenik egy újabb legördülő menü, melynek segítségével megadhatod, milyen ügyet intéztél, mivel volt kapcsolatos a helyzet, amikor a pénzösszeg kifizetése felmerült.
 5. Add meg a kifizetett pénz összegét. (Ha nem pénzt, hanem ajándékot adtál, annak értékét add meg.)
 6. A térkép alatti mezőbe írd be a város nevét, ahol az eset történt.
  Ha a település nem szerepel az adatbázisunkban  írd meg nekünk és felvesszük. Ennek megtörténtéről válaszlevélben értesítünk, így újra ellátogathatsz a fizettem.hu oldalra és elmondhatod történetedet. (Adatbázisunk a KSH hivatalos magyar településlistáján alapul, így előfordulhat, hogy míg a Google megtalálja az általad beírt nem önálló települést (pl. tanya, puszta, vagy egy olyan település, amely egy másik település része stb., bejelentésedet nem tudod elküldeni, mert a KSH listán az nem szerepel.)
 7. Adj címet történetednek, melynek alapján mások könnyen megtalálják majd, ha az övékéhez hasonló esetekről szeretnének olvasni.
 8. Írd le minél részletesebben és pontosabban, mi történt. Kérjük, neveket ne említs a leírásban! Sőt, semmi olyan körülírást ne alkalmazz, ami alapján beazonosítható lenne a korrupcióval érintett bármely személy. Ha az adott helyen csak egy valaki vagy nagyon kevesen foglalkoznak olyan üggyel, mint amit megadtál, akkor adj meg kevesebb információt.Miért? A fizettem.hu célja, hogy feltérképezzük a mindennapi korrupció helyzetét Magyarországon, nem az, hogy egyedi eseteket derítsünk fel. Ezért számunkra az a fontos, hogy megértsük a korrupció működését, trendeket lássunk, és idővel megváltoztassuk a dolgok menetét. A személyes adatok ehhez nem sokban járulnak hozzá, viszont potenciális pereket vonhatnak maguk után, így a bejelentéseket anonimizálnunk kell.
 9. Ezek után nyomd meg az ‘ELKÜLDÖM’ gombot - és nézz vissza az oldalra másnap, igyekszünk minden bejelentést 24 órán belül publikálni.

A bejelentésem névtelen marad?
A bejelentés mindig névtelen - hisz te nem adod meg az adataidat, így az nincs is nálunk, mi pedig nem tároljuk még a bejelentések esetén az IP-címet sem, amivel esetlegesen beazonosítható lenne egy bejelentő. Azt azonban tudnod kell, és ezért ügyelned erre a leírás során, hogy a lefizetett beazonosíthatja magát a történetből – azonban az a jellemző, hogy aki egyszer kért kenőpénzt, az többször is megtette, tehát minél több történetben érintett, annál kevésbé fog ő maga rájönni arra, hogy ki osztotta meg vele kapcsolatban az esetét.

A Kapcsolat oldalon, amennyiben megadod az e-mailcímedet, azt csak arra használjuk fel, hogy választ írjunk neked az esetleges kérdésere, majd töröljük azt.

Miért tűnt el a bejelentésem?
Előzetesen moderáljuk a bejelentéseket, és azokat nem jelenítjük meg, amelyek nem felelnek meg az oldal szabályainak. Ide tartoznak azok a bejelentések, amelyek híreket, honlapokat, projekteket promotálnak, homályos történeteket tartalmaznak, vagy nagyszabású korrupciós eseteket írnak le. Ha szerinted a tied nem ilyen volt, írj nekünk a Kapcsolat oldalon kereszül, add meg a történeted címét, és utánanézünk.
A számlaadás elmulasztása nem egyenlő a kenőpénz elfogadásával: önmagában az, hogy egy elvégzett szolgáltatásért nem ad számlát és áfa nélküli összeget számol fel egy cég vagy egy vállalkozó, még "csak" adócsalás. Korrupció ez a helyzet attól lesz, és a fizettem.hu-ra akkor várjuk a sztorit, hogyha az eset körülményeiből egyértelmű, hogy a pénzt elfogadó saját zsebre dolgozott, így a saját cégének is kárt okozott.

Miért jelennek meg csillagok a bejelentésekben a nevek helyén?
A fizettem.hu célja, hogy feltérképezzük a mindennapi korrupció helyzetét Magyarországon, nem az, hogy egyedi eseteket derítsünk fel. Ezért számunkra az a fontos, hogy megértsük a korrupció működését, trendeket lássunk, és idővel megváltoztassuk a dolgok menetét. A személyes adatok ehhez nem sokban járulnak hozzá, viszont potenciális pereket vonhatnak maguk után, így a bejelentéseket egyrészt számítógépes úton anonimizáljuk, másrészt pedig moderáljuk, és a személyes adatokat (pl. telefonszám, cím) szintén eltávolítjuk, illetve minden arra utaló (körbeíró) információt, ami alapján a lefizetett személy vagy a történet bejelentője konkrétan beazonosíthatóvá válik.

Miért nem jelent meg a hozzászólásom?
A hozzászólásokat előzetesen moderáljuk, és nem jelenítjük meg azokat, amelyek nem felelnek meg az oldal szabályainak. Ide tartoznak azok a hozzászólások, amelyek személyes adatokat (pl. nevet, telefonszámot, címet) tartalmaznak, vagy arra utaló (azt körülíró) információt, ami alapján a lefizetett személy, a történet bejelentője vagy a hozzászóló konkrétan beazonosíthatóvá válik. Ide tartoznak továbbá azok a hozzászólások, melyek a közzétételük időpontjában hatályos magyar jogszabályba ütköznek, illetve minden trágár, agresszív, fenyegető, gyűlölködő,  bármely nemzeti vagy etnikai kisebbséget becsmérlő, vagy az olyan hozzászólás, ami nemi, faji, vallási, meggyőződésbeli, szexuális irányultság, vagy bármely egyéb jellemző alapján egyes embereket a másiknál értékesebbnek tüntet fel. Moderáljuk azokat a hozzászólásokat is, amelyek híreket, honlapokat, projekteket promotálnak, homályos történeteket tartalmaznak, esetleg nagyszabású korrupciós eseteket írnak le. Az Átlátszó természetesen bármely konkrét korrupciós ügyben vár és fogad - a MagyarLeaks szolgáltatással akár anonim formában is - bizonyítékokat, azonban a Fizettem.hu céljai a bejelentett ügy azonosítását kizárják.

Miért vesződjek ezzel?
Nap mint nap fizetünk kisebb-nagyobb összegeket hivatalnokoknak, rendőröknek, orvosoknak, vizsgáztatóknak ‒ a lista végtelen. Az atlatszo.hu a nemzetközi ipaidabribe.com („kenőpénzt fizettem”) projekt hazai megvalósításával szeretne átfogó képet adni arról, mennyi kenőpénzt vagy hálapénzt fizetnek a magyar állampolgárok a különböző szakmák és szektorok képviselőinek, mert hiszünk abban, hogy a hétköznapi emberek tehetnek a korrupció megszüntetése érdekében. Egy átlátható és korrekt társadalomban szeretnénk élni, ezért indítjuk útjára ezt a projektet, amely szerintünk hosszú távon hozzásegíti a magyarokat ahhoz, hogy megfelelő kritikával tekintsenek a hétköznapi korrupcióra.

Észrevételem van, mit tegyek?
Ha észrevételed van, vagy nem találtál választ kérdésedre, írj nekünk. Törekszünk arra, hogy csak tökéletesen anonimizált történetek kerüljenek ki az oldalra, de ha nevet vagy bármilyen személyes adatot találtál egy bejelentésben, esetleg nincs név, de a leírás alapján konkrétan beazonosítható, hogy ki volt az érintettje az esetnek, esetleg a bejelentés hozzászólásai között látsz ilyet, kattints a ‘BEJELENTEM’ gombra és küldj levelet az adminisztrátornak.

Ki üzemelteti a fizettem.hu weboldalt?
A fizettem.hu üzemeltetője az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. Az eredeti szoftvert a Janaagraha fejlesztői készítették. A magyar lokalizáció az Átlátszó projektje. A projekt elindulása annak az értékes támogatásnak is köszönhető, hogy több mint hatvan magánszemély összesen mintegy 700 ezer forint támogatást küldött nekünk ehhez.  A projekt szakmai partnere a Transparency International.

Hogyan értesülhetek a Fizettem weboldallal kapcsolatos hírekről?
Blogunk a fizettem.blog.hu, Facebook oldalunk a www.facebook.com/fizettem, míg a twitter oldalunk a twitter.com/fizettem címen érhető el.

Hogyan támogathatod a projektet?
Pénzzel és/vagy önkéntes munkával. Akármilyen kicsi összeg, vagy havi 1-2 óra munkád is számít.

Ha pénzzel támogatnál bennünket
A fizettem.hu projekt fenntartásához az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad támogatásokat a Raiffeisen Bank 12011265-01424900-00100007 bankszámlaszámán. A megjegyzés rovatba írd be: fizettem. (Ha külföldről utalnál, akkor ezek az adatok is kellenek: IBAN: HU 8012 0112 6501 4249 0000 2000 04 SWIFT: UBRTHUHB) PayPalon keresztül is küldhetsz nekünk támogatást a projektre (ott is van megjegyzés rovat, használd!): azonosítónk info@atlatszo.hu, vagy kattints egyszerűen ide, ez közvetlenül odavisz. Pólót is rendelhetsz (amit akár tőlünk személyesen vehetsz át az irodánkban), az is a támogatás formája, rendeléskor mindenképp írd bele a megjegyzés rovatba, hogy fizettem, innen tudjuk, hogy most ezt a projektet támogatnád a vásárlással.

Ha önkéntes munkával támogatnál bennünket
Ha van havonta néhány órád, és szívesen lennél a fizettem.hu regisztrált önkéntese, írj az onkentes@atlatszo.hu címre, és írd bele, hogy a fizettem.hu projektben segítenél szívesen. Ha nem is regisztrálod magad önkéntesként, segítség az is, ha néha beleolvasol a bejelentésekbe, és ha nevet, vagy bármilyen személyes adatot találsz, vagy olyan leírást, ami alapján konkrétan beazonosítható, hogy ki volt az érintettje az esetnek, esetleg olyan bejelentést találsz, ami szerinted nem felel meg az oldal szabályainak, akkor jelezd azt nekünk a ‘BEJELENTEM’ gombra kattintva.