Te ma kinek fizettél?
Kövesd a korrupció piaci árának alakulását!

Nem fizettem, de tudok dolgokat

Budapest  | Dátum: 2013.05.02  | Kategória: Nem fizettem
Oktatás, vizsgáztatás, kollégiumi ügyek  | Egyetemek, főiskolák, felsőoktatás

Az egyik nagy budapesti egyetem egyik karának tanulmányi osztályán dolgoztam. Szeptember 1-ével megszűnt a munkahelyem, több más kollégáéhoz hasonlóan a zárolások miatt! Rendszeres figyelem a híreket így nemrégiben én is figyelemmel kísértem a volt NAV ellenőr cikkeit, ezért úgy döntöttem leírnám tapasztalataimat, ugyanis nem csak a gazdaságban, de az oktatásban is hasonlóképpen zajlanak a dolgok, sőt a nemrégiben lebukott nyelvvizsga gyár egyik vezetője is egy NAV ellenőr volt. (erről nemrégiben jelentek meg cikkek a Blikk és az Eduline oldalain) Az egész nem most kezdődött viszont bizonyos köröknek nagyon jó jövedelmeket biztosítanak házon belül, mivel van rá igény. Sokan vannak akik magasabb körökből érkeznek, idejük-energiájuk nincs a tanulásra, viszont kell a diploma a presztízs és a rájuk váró álláshely miatt.

Itt az egyetemen -sok más egyetemhez hasonlóan évtizedek óta problémát jelent a nyelvvizsga a hallgatóság egy jelentős részének. Bár az évek alatt sokat javult a statisztika még is több ezer kiadatlan diploma "porosodik" a tanulmányi osztályon. Éves szinten a végzősök közel 20% nem kapja meg diplomáját. Mint Tanulmányi Osztálynak a mi feladatunk a leadott papírok -érettségik, nyelvvizsgák és más egyéb bizonyítványok hitelességének ellenőrzése. Ha valamelyik bizonyítvánnyal valami nem stimmel jeleznünk kell a Rektori Hivatalnak. Eddig még semmi újat nem mondtam.
Tavaly ősszel Corvinuson kirobban nyelvvizsga botrány kapcsán egyetemünk is gyanúba keveredett. A gyanú alól azóta se tisztázódott az intézmény, ugyanakkor a nyomozást lezárták, és a sajtóban is csak egy rövid cikk jelent meg az esetről. Mint minden egyetemen itt is van politikai és gazdasági összefonódás. Vannak hallgatók akik felsőbb körökből érkeznek és ők értelem szerűen prioritást élveznek más hallgatókkal szemben. Az elmúlt évek alatt többször is előfordult, hogy hamis érettségit vagy nyelvvizsga bizonyítványt találtunk! -Legalábbis nem tudtuk visszaellenőrizni. Természetesen értesítettük az esetről a Rektori Hivatalt. Volt amikor gyanúnk beigazolódott, de éves szinten legalább tíz olyan eset van átlagban, mikor a Rektori Hivatal azt az utasítást adta, hogy könyveljük el hitelesnek az adott bizonyítványt. Közel húsz éves munkám alatt nekem és kollégáimnak már van annyi rutinunk, hogy tudjuk, ha egy bizonyítvány visszaellenőrizhetetlen akkor az valószínűleg nem is létezik, ergo hamis! Minden egyes bizonyítvány valahol nyilván van tartva arra az eshetőségre, ha az adott oktatási intézmény megszűnne. Eddig is voltak problémás bizonyítványok, de amelyik eredeti volt azt mindig le lehetett ellenőrizni. Több időbe tellett ugyan, de mindig fellelhető volt valamelyik állami fenntartású nyilvántartásban! Érdekes módon, ezek a problémás vissza nem ellenőrizhető bizonyítványok nagy százalékban mind olyan hallgatók tulajdonát képezték eddig akik valamelyik gazdasági vagy politikai szereplő rokonsági vagy baráti köréből érkeztek. Találtunk már olyan indexet is melyben egy napra több vizsga is be volt jegyezve, holott egy nap maximum két vizsgára lehet elmenni. Ilyenkor mindig jeleztük az észrevételünket, de feletteseink által a kezünk meg van kötve, az állásunkat meg féltettük, így mindig felsőbb utasításnak megfelelően jártunk el annak tükrében is, ha valamilyen csalásra fény derül azért minket is felelősségre vonhatnak. Ezek a visszaélések a hallgatók egy jelentős része előtt is ismertek voltak. Volt hallgató aki a nyelvvizsga kötelezettség alóli mentességének kérvényét erre alapozta, hogy tudomása van xy-ról, hogy kéz alt jutott nyelvvizsgához. Ezek a kérvények mindig elutasításra kerültek és mivel konkrét neveket tartalmaztak ezért megsemmisítésre kerültek- elkerülendő egy rágalmazási pert és az ezzel együtt járó botrányt.
Ez talán lehet az élénk fantázia szülötte is, de az elmúlt évek botrányait elnézve kezdve Schmitt Pál plágium botrányával, Hujber Ferenc vallomásával, a miskolci rektorjelölt botrányán át a legutóbbi nyelvvizsgabotrányig, melyben rendőrök és bírók is érintettek voltak sajnos az általam tapasztaltakat is valóságnak kell hogy gondoljam. A diplomaszerzés egyik sarkalatos pontja -ahogy azt levelem elején is írtam- a nyelvvizsga. A legjobb az egészben, hogy még a saját hallgatóinknak is fizetnie kell a nyelvvizsgáért, noha az egyetemünkhöz tartozik egy országos nyelvvizsga központ! Ez az egyik fő bevételi forrása az egyetemnek. Az őszi nyelvvizsga szezonra le van adva a drót, hogy az írásbelizők legalább 60%-át meg kell buktatni. Itt a legnehezebb a javítási szempontokat ellenőrizni és fellebbezni a vizsga eredményét illetően. Az írásbeli dolgozatok megtekintéséért és a fellebbezésért külön kell fizetni és általában csak valamelyik hétköznap délelőtt van erre lehetőség mikor mindenki dolgozik, vagy tanul. Egyes vidéki nyelvvizsga központokban ahol kihelyezett vizsgáik vannak a tanulók rendszeresen pénzért hozzá jutnak az írásbeli vizsga feladataihoz. Ebből is látszik, hogy jó üzlet a nyelvvizsga. Így vagy úgy de mindenki fizet érte, nem is keveset. Ez csak azokkal a hallgatókkal szemben igazságtalan akik tisztességgel tanulnak, de néhány ponttal mindig lemaradnak a vizsgán és e miatt nem kapnak diplomát és nem tudnak elhelyezkedni. Arról nincs tudomásom, hogy milyen események zajlanak a háttérben, de elég sok volt hallgatónk van akik keményen végigtanulták az egyetemi éveket, jó eredménnyel, de problémájuk van a nyelvvizsgával. Sok olyan jó képességű volt hallgatónk is van akik megszerezték a nyelvvizsgát így a diplomát is de évek óta nem tud elhelyezkedni, ellentétben azon hallgatókkal akiknek bizonyítványai- vizsgái körül problémákat tapasztaltunk és most a tévéből valamilyen magas pozícióban láthatjuk őket viszont.

Tudom írásom nem kapcsolódik szorosan a témakörhöz, de szeretném megosztani saját és kollégáim tapasztalatait. Konkrét bizonyítékot nem tudok felmutatni csak az elmúlt években történteket tudom referenciaként nyújtani melyről a sajtó is beszámolt.

Bejelentés dátuma: 2013.12.10.  |  16855 megtekintés  |  8 hozzászólás

Hozzászólások

6 éve ( 10:00 )
Ezen nincs mit csodálkozni! Semmi újat nem mondott a levél írója. Ez csak annak a bizonyítéka, hogy az egész oktatási rendszer a korrupcióra épül és a jelek szerint sz@rik bele mindenki. Máshol ezért már az utcára vonulnának.

6 éve ( 16:34 )
Túl sok ilyen történetről lehet hallani és olvasni. Tudja mindenki, hogy ezek nagy százaléka igaz, de a hatóságok figyelmét még sem keltik fel. Mondjuk politikai hátszél nélkül az ilyesmit nehéz leleplezni. Persze rajtunk is múlik az egész. Az életben is mindig azokat szívatják akik hagyják magukat. Ahhoz, hogy az ilyen visszaéléseket felszámolják komoly összefogás kellene, de ez nem fog megtörténni mert! Hallgatás néma beleegyezés! Ergo jó ez nekünk ami most van: Jó ez nekünk, hogy piacon vett diplomával segg hülye csókosok döntenek az életünkről és a mi pénzünkből élnek? -A jelek szerint jó, túlságosan is jó.

6 éve ( 11:26 )
Az a szomorú, hogy meg sem lepődöm ezen...Mondhatni ez nálunk természetes.

6 éve ( 13:26 )
De azért nyelvvizsgát kérnek a diplomához, 50 óra közmunkát az érettségihez, mindennapos tesit meg úszást, hallgatói szerződést! És ezeket mind-mind olyan emberek találták ki akiknek még a 8 általánosát is meg kérdőjelezném. De igazuk van, meg tehetik mert hagyjuk!

6 éve ( 19:01 )
Ez a kőkemény valóság! és ez azért van mert hagyjuk! Nincs mit szépíteni ezen......

6 éve ( 16:35 )
Ez megint csak egy olyan történet, amiről tudunk de nem teszünk ellene semmit. Morgunk egyet, írunk néhány kommentet, aztán beletörődünk, hogy ez van. Semmi értelme olyan dolgokról beszélni amiről mindenki tudja, hogy van, mindenki tudja, hogy rossz, de nem tudunk vagy nem akarunk ellene tenni! Jó ez nekünk? Jó ez az embereknek? Igen! Mert tűrjük! Majd szépen elmegyünk tízszer a nyelvvizsgára, és fizetünk mint a katonatiszt, közben elmegyünk 50 óra ingyen közmunkára mert drága politikusaink akik pénzért vették a diplomájukat ezt parancsolják. Jó ez nekünk? Kell ez nekünk? IGEN!

6 éve ( 16:28 )
Pécsen van egy nyelviskola ahol a diákok (persze csak jó néhány kurzus kifizetése után) megvehetik az írásbeli vizsga feladatokat! Budapesten van egy másik nyelviskola amelyik úgy hirdeti magát, hogy ott a diákok 90% átmegy a vizsgákon. Idén szeptemberben ez fordítva történt, sőt sokan ezután elmentek a novemberire is ahol nem lett jobb az eredmény. Ja és itt egy civil ruhás nyomozó is dolgozik mint nyelvtanár és nem rejti véka alá, hogy főállásban mivel foglalkozik. Mind két nyelviskola eszperantót tanít! Persze a lényeg a fontos- ott hagyott mindenki pár tízezret. Mindenki jól járt, csak a diákok nem, de kit érdekel! Ez a cikk csak alá támasztja azt amit már mindenki tud, csak ép nem beszélnek róla úton útfélen. Ha már ennyire pénzéhes ez a rendszer nem lenne tisztább, ha azt mondanák, hogy fizess x összeget és megkapod a diplomádat? Én szívesen fizetnék százezreket, ha milliós lenne az én fizetésem is. Adják meg a lehetőséget arra, hogy ezt a korrupt rendszert anyagilag ki tudjam elégíteni és akkor egy szót se fogok szólni, sőt tapsolni is fogok. De az nem állapot, hogy úgy szívatnak, hogy egy vasam nincs és még rúgnak utána belém is egy nagyot.

6 éve ( 16:27 )
Nem csak itt hanem több helyen is van! Miért van az, hogy külföldről haza szakadt hazánk fia elhasal a nyelvvizsgán más meg aki egy kukkot se tud de tehetős környékről származik átmegy? Én az egyik tanárképző karra jártam az egyik nagy egyetemre. Olasz szakon az a csaj kapta az olaszországi ösztöndíjat aki totál kettes volt annyi tárgyat görgetett már maga előtt, hogy már másod évben lehetett tudni lesz neki itt még hatod év is. Ez a csaj aktívan politizált, alig járt órára, viszont Budapesten a Rózsadombon lakott. Más aki meg 4-5 átlagot produkált nem kapott ösztöndíjat, mert a panelból jött elvált szülőkkel a háta mögött nuku politikai kapcsolatokkal. Mindent a pénz és a csók határoz meg! Ha egyik sincs lehetsz szép meg jó meg okos eláshatod magad. Lehet neked hat nyelvvizsgád és hat diplomád, kitörölheted vele a feneked- ha egyáltalán engedi a rendszer, hogy ezeket mind megszerezzed. Mert kellenek a statisztikába bukottak és lemorzsolódók is. Az már túl gyanús lenne, ha mindenki csak úgy átcsusszanna. És ugyan kit szívassanak, ha nem a panelproli közmunkásnak a fiát.

Új hozzászólás

Image CAPTCHA
Gépeld be a képen látható karaktereket!