Te ma kinek fizettél?
Kövesd a korrupció piaci árának alakulását!

Hányszor kell még nyelvvizsgáznom?

Budapest  | Dátum: 2013.09.14  | Kategória: Fizettem 250 000 Ft
Oktatás, vizsgáztatás, kollégiumi ügyek  | Nyelvvizsga ügyek

2008-ban végeztem az *****-n!

Tanulmányaimat megelőzően két évet éltem és dolgoztam Hollandiában így perfekt vagyok angolból és németből. Itt az *****-n egy középfokú és egy alapfokú C nyelvvizsga vagy egy másik középfokú, de abból elég csak az egyik.

A két szóbelivel nem volt semmi problémám, de írásbelire most szeptemberben 14-én mentem el nyolcadszorra. Valahogy néhány ponttal mindig lemaradtam, pedig odakinn Hollandiában a két év alatt olyan munkakörben dolgoztam ahol az írás és fogalmazás készség alap elvárás volt! Sok kelet-európai kollégám volt akiktől ennek hiányában már az első héten búcsút vettek. Mai napig is tartom a kapcsolatot holland barátaimmal, sőt ide haza fordítást is vállalok mint külsős- eddig nem volt panasz a munkámra mivel folyamatosan kapom a megbízásokat. Ennek ellenére csak nem jött össze az írásbeli, így a diplomámhoz se tudok hozzájutni. Egy barátomon keresztül jutottam el egy nyelviskolához idén tavasszal ahol azzal kecsegtettek, hogy itt a hallgatók 90% elsőre átmegy a vizsgákon. Nem volt olcsó, és annak ellenére, hogy jól beszélek és írok angolul bele vágtam. Egy tanár még is csak más szemszögből látja a nyelvet mint én. Májusban mentem nyelvvizsgára, úgy, hogy az iskolában feladott házi feladatok szinte mindig hibátlanok voltak. Legnagyobb meglepetésemre az egész csoport megbukott, köztük én is. 1 pont kellett volna. Mikor felhívtam a csoport tanárát és elmondtam, hogy mi történt és már hetedjére vagyok itt felkínált egy lehetőséget, ami 250 ezerbe került. Elmondta, hogy az írásbeli dolgozatokat könnyű negatív vagy pozitív irányba manipulálni. Eleve a javítási szempontok követhetetlenek. Hiába a megoldó kulcs ahány tanár annyi féle javítási szempont! Arról nem is beszélve, hogy a nyelviskolák és a vizsgaközpontok ebből élnek. Mivel a diákoknak kell a diploma a tanároknak meg a megélhetés ezért nem nehéz kikövetkeztetni, hogy működik a rendszer. Az ország egyik legnagyobb nyelvvizsgaközpontjában van lehetőség arra, hogy legközelebb ha elmegyek akkor át tudják nyomni a dolgozatomat. A drót mindig le van adva, hogy a vizsgán hány százaléknak kell buknia és mivel látják, hogy én egymás után hétszer is elmentem, ezért feltételezik nagyon kell a diploma és ezért ha kell százszor is elmegyek. nem volt túl sok pénzem, de összeszedtem, fizettem és most szeptemberben sikerült az írásbelim- nem max ponttal, de meglett. Tudom, hogy csaltam, de olyan tudásról szereztem meg így a papírt ami amúgy is megvolt nekem és nem agysebész diplomához kellett, csak egy történész diplomához amivel túl sok kárt amúgy se tudok okozni -legalábbis nem nagyobbat mint a politikusok.
Történetem csak azért írom le mert nem én vagyok az egyetlen aki hasonló cipőben jár, de sok embernek nincs 250 ezer forintja, hogy ezt kijárja magának, ugyanakkor velem ellentétben sokan lehetnek olyanok akik ezt a csalást nyelvtudás hiányában követik el! Én azért lettem első egy-két alkalommal elvágva mert kellett a kvóta a következő körbe. Hogy mi alapján választottak ki elsőre vagy másodjára nem tudom, de bele estem a körbe.
Egy valamit leszűrtem az egészből: nem a valós tudásod számít hanem a kapcsolataid és a pénzed. Hiába vagy jó és okos a pénzed dönti el, hogy milyen papírod lehet és a papír dönti el, hogy ki lehetsz. A diplomámnak köszönhetően november óta egy francia cégnél dolgozom, ahol a német és angol nyelvtudásomat egyáltalán nem tudom használni, de nincs is rá szükségem ebben a munkakörben. Az állás betöltésének feltétele a diploma volt! nyelvtudást nem kértek, de ha kértek is volna az a francia lett volna amit nem beszélek. Ezzel a munkával dupla annyit keresek mint korábban pultosként és külsős fordítóként.

Ez az én történetem! csaltam mert rá kényszerültem. Olyan tudásról vásároltam papírt ami már megvolt nekem. Azért csaltam mert papír nélkül nem léphettem volna tovább! Meg lehet kövezni, de ami velem történt az nem túl életszerű. Szerintetek?

Bejelentés dátuma: 2013.11.28.  |  3995 megtekintés  |  4 hozzászólás

Hozzászólások

7 éve ( 10:47 )
Ez olyan történet amiből rengeteg kering a neten és sajnos van valóság alapja, főleg az elmúlt hónapok nyelvvizsga csalásai kapcsán!

7 éve ( 09:00 )
Szerintem ez elvileg nem számit csalásnak mivel tudod a nyelvet,nyelveket tehát mindenbizonnyal át mentél volna ha nem lenne korrupcio!Csak hivatalosan számit annak de ebben az országban a hivatalos fogalom mára már a korrupcio fogalmával egyenlő

7 éve ( 10:26 )
Hát, ha a magyar helyesírásodból indulunk ki, akkor jogosan húztak meg angolból is.

7 éve ( 10:06 )
Ülj be egy egyetemi előadásra- dene valami nyelvészetire.Meg fogsz lepődni, hogy több diplomás proffok hogy írnak!

Új hozzászólás

Image CAPTCHA
Gépeld be a képen látható karaktereket!