Te ma kinek fizettél?
Kövesd a korrupció piaci árának alakulását!

Becsületes közös képviselő vagyok

Budapest  | Dátum: 2015.02.26  | Kategória: Fizetni akartam
Egyéb  | Egyéb

Egy éve kezdtem el közös képviselőként dolgozni először a saját házunkban. Lelkiismereti okokból mindig becsületesen igyekszem eljárni mindenben, így elég nagy kihívás volt szembesülni azzal az "általános szabállyal", hogy a közös képviselőnek jár 10% jutalék az elvégeztetett munkák után.
Mivel lakóként gyanítottam én is a többi lakótársammal együtt, hogy ez így mehet, persze (a szintén lakótárs) a közös képviselő kikérte magának, de a munkák túlárazottsága időnként nagyon is szemet szúrt, mint ahogy az is, hogy az alacsony közös képviselői díjból honnan telhet erre-arra.
Na mindegy, a lényeg, hogy most már testközelből tapasztalom, hogy ez valóban így működik.
Az árajánlatok készítésekor a legtöbb vállalkozó szerencsére előre szól erről, pontosabban általában megkérdezik, hogy ugye igényt tartok a 10%-ra (aztán csodálkoznak, hogy nem játszom ezt a társasjátékot), viszont a múlt héten érdekes eset történt:
a vízvezeték szerelő, aki dolgozott egy csőtörésen, miután befejezte a munkát, hozta nekem a számlát, amihez hozzátűzte a részletezést és az egész körbe volt tűzve gémkapcsokkal. Amikor átadta a számlát, mosolyogva mondta, hogy természetesen a tíz százalék bele van kalkulálva. Én azonnal tiltakoztam, mondtam, hogy szó se lehet róla, ebben az esetben másik számlát írjon, de arra hivatkozva, hogy nagyon siet, oké, megbeszéljük, elviharzott. A számlát kb. egy hét múlva adtam oda a könyvelőmnek, előtte leszedegettem a gémkapcsokat róla, hogy hozzá tudjam fűzni normálisan a többi számlához és hopp, kiesett egy ropogós tízezres a két lap közül. Fel sem merült addig bennem, hogy emiatt van körbetűzdelve, de nagyon mérges lettem, hogy ez a szaki tényleg azt hiszi, hogy ez nekem jár és én ezt elvárom tőle.
Úgyhogy most azt várom, mikor tér vissza egy másik lebeszélt munkára, visszaadom neki a pénzét és jóváiratom a jutalékot majd azon a munkán.
De nagyon szomorú vagyok, hogy a szaki szerint ennek így kell lennie, ezt meg kellene fizettetnem a lakókkal (vagy a biztosítóval, tök mindegy) és már fel sem merült benne az, hogy akár visszautasítom az ajándékát.

Tegnap meghívtak egy közgyűlésre, ahol másodmagammal voltam aspiráns a közös képviselői megbízatásra.
A másik jelentkező majdnem feléért vállalta a munkát, mint amiről én ajánlatot adtam. Az egyik lakó rákérdezett, hogy mitől van ez a különbség, de mert nem akartam cirkuszt, csak annyit mondtam (és írtam le nekik az ajánlatomban), hogy én a becsületes, jutalékmentes munkámat ennyiért vállalom.
Az idős, nyugdíjas lakók valamivel többen voltak jelen, így végül is ők az olcsóbb ajánlatot fogadták el, amiről persze csak hiszik, hogy olcsóbb lesz, hiszen keményen meg fogják fizetni majd a többletet az elvégzett munkákba ágyazva.
Szóval a gyanúsan olcsó közös képviselő már eleve számol azzal, hogy folyamatosan folyik majd a zsebébe a kenőpénz - adózatlanul, kéretlenül.

Bejelentés dátuma: 2015.02.26.  |  6533 megtekintés  |  0 hozzászólás

Új hozzászólás

Image CAPTCHA
Gépeld be a képen látható karaktereket!